Сан-Франциско — проведення програми комбінованої паліативної терапії покращує якість медичної допомоги і ступінь задоволеності онкологічних пацієнтів та їх сімей, а також скорочує витрати.


Дослідники з медичного університету Джонса Хопкінса в Балтіморі, штат Меріленд, підкреслили, що крім поліпшення якості медичної допомоги та задоволеності пацієнтів, програми комбінованої стаціонарної та консультативної паліативної терапії сприяли суттєвому зниженню витрат.
За даними аналізу, фінансовий результат впливу стаціонарної паліативної допомоги допоможе заощадити до 4 мільйонів доларів в рік.
За 5-річний період ця економія складе понад 19 мільйонів доларів.
Дослідження було представлено на Palliative Care in Oncology Symposium (PCOS) 2016.
Медичний центр Джона Хопкінса готується розширити відділення паліативної медичної допомоги з 6 до 11 ліжок і таким чином збільшити обсяг стаціонарної паліативної та консультативної допомоги системи охорони здоров'я.
"Ми вирішили подивитися і прорахувати ступінь фінансового впливу цих змін. Це дійсно актуально, так як вважається, що паліативний догляд і хоспіс у кращому випадку-це беззбитковий сектор, а в дійсності - сектор значних фінансових втрат", сказав д-р Сміт. "Але ми показали і те, що саме цей сектор допомагає системі охорони здоров'я і суспільству заощадити більш ніж достатньо грошей, щоб покрити вартість таких послуг".
Мільйони в заощадженнях
Доктор Сміт і його колеги оцінили економію на базі 11-ліжкового відділення паліативної терапії виходячи з розрахунку вартості одного дня 6-ліжкового відділення за 2015 фінансовий рік (зниження витрат на 444$ в день в порівнянні зі стаціонарним загальним лікуванням до переходу в паліативний блок).
Потім вони підрахували економію витрат на одне ліжко 11-ліжкового відділення, яке працює при 80% зайнятості і оцінили пряму економію витрат у разі використання існуючих консультативних методів надання медичної допомоги.
"Оцінки в даному дослідженні засновані на наявному попередньому досвіді, тому розширення відділення до 11 ліжок повинно повністю виправдати наші економічні розрахунки",- сказав д-р Сміт.
«Економія в першу чергу пояснюється можливістю уникнути госпіталізації протягом останніх 30 до 45 днів життя», -пояснили дослідники. "Таким чином, пацієнти можуть в кінцевому підсумку не бути госпіталізовані і перебувати в останні дні життя будинку, де більшість з них і хочуть бути."
За попередніми оцінками економія від 11 - ліжкового блоку паліативної допомоги повинна скласти до $ 1,3 млн на рік або $ 6,7 млн протягом 5 років.
Загальна передбачувана економія прямих витрат від використання консультативної допомоги пацієнтам з питань паліативної терапії повинна скласти $ 2,5 млн на рік або $ 12,6 млн протягом 5 років.
У сукупності загальна економія повинна досягти $ 3,9 млн і $ 19,3 млн відповідно.
Дуже важливо проводити бесіди з пацієнтами в передбачуваний термін до моменту смерті близько 6 місяців, щоб з'ясувати, які проблеми їх турбують і розуміти, що вони хочуть.
"Це дійсно змінює весь устрій кінця життя пацієнта",- сказав Доктор Смітт. "У них залишається лише кілька тижнів або місяців життя, тому давайте зробимо її максимально кращими. Давайте переконаємося, що вони дійсно хочуть провести останні дні життя вдома та їх близькі знають, як піклуватися про них."
«Дослідження, подібні до цього, показують, що паліативний догляд не тільки допомагає пацієнтам, він також допоможе заощадити гроші», - сказав д-р Епштейн. "Але питання в тому, як зробити його масштабованим, так як існує реальна нестача фахівців з питань паліативної допомоги раковим хворим."
Дослідження фінансувалося Канадським інститутом медичних досліджень, грант Національного інституту раку в Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center (в Університеті Джона Хопкінса.
За матеріалами Palliative Care in Oncology Symposium (PCOS) 2016

Зацікавила стаття?

Введен недействительный тип данных

Введен недействительный тип данных