Комітет з питань охорони здоров’я Верховної Ради України провів засідання «круглого столу» на тему: «Актуальні питання профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань в Україні» (9 грудня 2016 року)

(підготовано з використанням публічної інформації Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України (ВРУ) та матеріалів Соціально-медичного інформаційного проекту підтримки розвитку онкологічної допомоги в Україні Vista-Mediclub з дозволу Комітету з питань охорони здоров’я ВРУ)

Участь у заході взяли народні депутати України, представники секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук України, Національного інституту раку, Охматдиту, вищих медичних навчальних закладів, обласних департаментів (управлінь) охорони здоров’я, лікувально-профілактичних онкологічних закладів, медичних асоціацій, міжнародних, громадських організацій, а також медичні фахівці, експерти та представники ЗМІ.

За результатами обговорення круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я учасники прийшли до визнання, що система онкологічної допомоги населенню потребує подальшого удосконалення, організації заходів щодо профілактики, раннього виявлення онкозахворювань населення та забезпечення доступності пацієнтів до спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги з метою подовження тривалості та покращення якості життя онкохворих.

Основні тези, що прозвучали під час засідання «круглого столу», були присвячені стану проблеми захворюваності на рак і смертності від нього населення України, особливо працездатного віку.
Аналізуючи статистику рівня захворюваності та смертності хворих з онкопатологією крізь призму такої в світі зазначено, що протягом останнього сторіччя він суттєво зріс, змістившись з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. Ризик захворювання на онкологічну патологію складає для чоловіків 26 %, для жінок – 17 %.

Щорічно на планеті виявляють понад 10 млн. нових випадків злоякісних пухлин, при цьому помирає від них до 8 млн. пацієнтів. За даними ВООЗ, до 2030 року смертність від раку зросте ще на 45%.
В Україні також впродовж останнього десятиліття відмічається суттєве зростання онкологічної захворюваності та смертності. На даний час в країни нараховується понад 1 млн. людей, які в різний час перенесли онкологічне захворювання. Щороку виявляються тисячі нових випадків захворювань, майже 90 тис. українців від раку помирають, а серед них понад третину складають особи працездатного віку. Щодня до 450 українців дізнаються, що захворіли на рак, і цей показник продовжує зростати.

Рак є причиною 15% смертей населення України і, якій поступається лише серцево-судинним захворюванням за цим показником. За статистикою в країні 5-річна виживаність онкохворих становить до 56%, тоді як у країнах Європи вона в середньому сягає близько 80%, а у США - 90%.

За даними Центру медичної статистики МОЗУ, на обліку в онкологічних закладах України на даний час перебуває понад 1 млн. хворих. У 2015 році було зареєстровано понад 134 тис. нових випадків раку (313,6 на 100 тис. населення), з них 49 % – у осіб працездатного віку.

Захворюваність дітей на онкопатологію становить 13,2 на 100 тис. дитячого населення віком від 0 до 17 років включно. Щорічно реєструється понад 1 000 нових випадків онкологічних захворювань у дітей.

Особливою медико-соціальною проблемою України є надзвичайно велика поширеність раку грудної залози у жінок, який щороку виявляють у 14-15 тис. осіб. Щодоби його діагностують у 43 жінок, а 21 жінка помирає від раку грудної залози. У чоловіків більш поширені немеланомні види раку шкіри та рак передміхурової залози.
Відомо, що рак важко піддається лікуванню на пізніх стадіях, але у випадку раннього діагностування шанси на повне виліковування значно зростають.

Так, кожної 5-ої смерті від раку можна уникнути, якщо діагностувати захворювання вчасно та отримати необхідне лікування. Скринінгові програми, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань, дозволяють знизити смертність серед пацієнтів до 40 років на 2%, серед осіб віком 40–50 років — на 17%, серед старших за 50 років — на 32%. Наприклад, для раку товстого кишківника 5-річна виживаність у випадку раннього діагностування може сягати 98%.

Через низку існуючих проблем в організації профілактики та ранньої діагностики онкопатології в країні понад 30% усіх таких захворювань діагностують на пізніх стадіях, що значно знижує шанси пацієнта на виживання. Несвоєчасна діагностика онкологічних захворювань підвищує витрати на лікування державної системи охорони здоров’я і власних збережень пацієнтів та є значною соціально-економічною проблемою.

У поточному році закінчується дія Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року, одним з результатів реалізації якої мало стати зниження показників занедбаності захворювання та смертності від злоякісних новоутворень на 5% і на стільки ж (5%) підвищення рівня виявлення злоякісних новоутворень I—II стадії окремих локалізацій (грудна залоза, шийка матки тощо). Крім того, програмою передбачалося зміцнити матеріально-технічну базу закладів, що надають медичну та соціальну допомогу онкохворим та багато інших важливих заходів. Концепції нової державної програми у цій сфері МОЗ України поки що не затверджено.
У контексті стрімкої поширеності онкозахворювань в нашій державі особливого значення набувають програми скринінгу, що проводяться у співпраці з громадськими організаціями.

Так, протягом двох останніх років в Україні проводиться соціальний проект з профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань «Крок до життя. Перевір себе», в рамках якого тисячі людей мають змогу пройти безкоштовне обстеження з метою раннього виявлення онкологічних захворювань.

У минулому році цей проект проводився на базі 10 консультаційно-діагностичних центрів м. Києва та Київського міського клінічного онкоцентру, в якому взяли участь 200 лікарів та 200 медичних сестер. Було обстежено понад 5 тис. осіб та виявлено понад 500 різних онкопатологій. У листопаді – грудні 2016 року в лікувальних закладах м. Києва також проводилися обстеження в рамках цього проекту. Його результатом стало виявлення значної кількості онкологічних захворювань у осіб різного віку.

Під час «круглого столу» його учасниками заслухано інформацію НАМН України та МОЗ України про стан боротьби з онкологічною захворюваністю в Україні, а також інформацію керівництва Інституту раку МОЗ України про актуальні питання профілактики цих захворювань (прим.: Соціально-медичний інформаційний проект підтримки розвитку онкологічної допомоги в Україні Vista-Mediclub пропонує вашій увазі серію відеозаписів засідання «круглого столу» – дивіться в наступних публікаціях новин на vista-mediclub.com).

Учасники засідання «круглого столу» зосередили увагу на проблемах раннього виявлення онкологічної патології на різних адміністративних рівнях і, що вкрай важливо – в практиці сімейного лікаря. У виступах було підкреслено надзвичайну роль громадських організацій у профілактиці онкологічних захворювань та необхідність створення в Україні єдиного медичного простору з метою ефективності мір з профілактики та ранньої діагностики раку.
Учасники заходу погодилися з тим, що саме профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань є одним із найважливіших факторів подолання загрозливої проблеми, що склалася в нашій країні, оскільки дозволяє вчасно запобігти тяжкого захворювання або вилікувати пацієнтів на якомога ранніх стадіях, повертаючи кожну хвору людину до повноцінного життя і разом з цим – до економічної дієздатності вагому частину населення країни. Тому, на думку присутніх на засіданні, діяльність медичних працівників та громадськості має бути спрямована на ефективне інформування населення щодо користі проведення регулярних профілактичних оглядів та розуміння важливості контролю за власним здоров'ям.

Виступаючі в залі засідання також відзначили, що результати спільних проектів «Крок до життя. Перевір себе», проведених у 2015-2016 роках у містах Києві, Харкові та Львові, яскраво засвідчили ефективність державно-приватного партнерства у цій сфері та необхідність бути продовженими та поширеними на всю територію України.
За результатами обговорення винесеного на порядок денний питання учасники «круглого столу» ухвалили відповідну резолюцію, у якій запропонували покроковий механізм вирішення актуальних питань профілактики і раннього виявлення онкологічних захворювань та інші заходи боротьби з цією небезпечною патологією.

 Матеріали «круглого столу» 

verhovnaradaphoto

verhovnaradaphoto