J&J заплатила рекордний штраф за звинуваченням жінки з онкологією, яка користувалася присипкою компанії

Компанію Johnson & Johnson суд присяжних штату Міссурі зобов'язав виплатити 110 мільйонів доларів жінці, яка страждає на онкологію.
Жінка звинуватила компанію в тому, що у неї розвинувся рак яєчників після того, як вона кілька десятиліть користувалася продукцією Johnson & Johnson для жіночої гігієни на основі тальку.
Johnson & Johnson заперечує зв'язок між розвитком раку і своєю продукцією. Корреспондент.net розбирався, чи дійсно тальк може викликати рак.

У чому звинувачують Johnson & Johnson

Всього до компанії подано близько 2,4 тисяч подібних позовів з обвинуваченнями, що Johnson & Johnson ігнорує дослідження загрози тальку і не попереджає на упаковках про ризики розвитку раку.
У минулому році за аналогічними позовами компанію вже примушували виплатити десятки мільйонів доларів.
Так, сім'я Жаклін Фокс, яка померла від раку яєчників, отримала 72 мільйони доларів, Глорія Рістесунд, хвора на рак яєчників, отримала 55 мільйонів доларів, Дебора Гінеціні, хвора на рак яєчників, отримала 70 мільйонів доларів.

5 травня був задоволений позов, який подала жителька Вірджинії Лоїс Слемп. У 2012 році їй був поставлений діагноз раку яєчників, а недавно метастази поширились на печінку. Зараз жінка продовжує курс хіміотерапії.
Протягом 40 років вона використовувала тальковмісні товари компанії, серед яких - J&J's Baby Powder (дитяча присипка) і Shower to Shower Powder (присипка для подразненої шкіри).

Суд присяжних присудив жінці 5,4 мільйонів доларів в якості компенсації і 105 мільйонів у вигляді штрафних санкцій для компаній.

Причому присяжні визнали Johnson & Johnson на 99 відсотків винною, а виробнику тальку Imerys Talc, який використовується компанією, доведеться виплатити лише 50 тисяч доларів.
В J&J заявили, що співчувають хворій жінці, але планують подавати апеляцію.

novost usa cancer

Наукові дослідження зв'язку тальку з раком

Johnson & Johnson стверджує, що вирок йде врозріз з науковим доказом використання тальку як косметичного компонента.

"Рак яєчників є складним захворюванням, причину якого досі не виявили. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, Національний інститут онкології та Cosmetic Ingredient Review прийшли до висновку, що докази зв'язку тальку з раком яєчників недостатні", - говорить J&J.
Сайт американського телеканалу наводить результати двох наукових досліджень.
В одному з них взяли участь 200 тисяч жінок, серед яких у 721 знайшли рак яєчників. В іншому дослідженні обстежувались 12 тисяч жінок.

Вчені в обох випадках прийшли до висновку, що прямого зв'язку між використанням тальку і онкологією немає.
Однак в 2014 році вчені з Brigham and Women's Hospital опублікували результати свого дослідження на цю тему. У ньому йшлося про те, що часте використання присипки з тальком для гігієни статевих органів на 24 відсотків підвищує ризик розвитку онкології яєчників.

У дослідженні взяли участь 8,5 тисячі онкохворих і десять тисяч здорових жінок.
У Brigham and Women's Hospital стверджують, що частинки тальку можуть проникати всередину статевих органів і перебувати там по кілька років. Це викликає хронічне запалення, що в свою чергу, провокує розвиток онкологічних захворювань.

Однак онкологи не вважають тальк однозначно шкідливою речовиною.
Американське суспільство онкологів повідомляє на своєму сайті, що існує зв'язок між раком і тальком, що містить азбест. Однак він не застосовується в сучасному виробництві косметики.
Європейська асоціація виробників тальку за результатами випробувань підтвердила безпеку використання тальку для здоров'я.
Тальк - це мінерал, який використовується для запобігання тертя між поверхнями. Він часто стає основою для дитячих присипок, а також джерелом магнію і кальцію в Бадах і лікарських засобах.
Johnson & Johnson - американська холдингова компанія, яка очолює групу з більш, ніж 250 дочірніх компаній по всьому світу, які виробляють лікарські препарати, санітарно-гігієнічні товари та медичне обладнання (за останнім займає провідне місце в світі). Входить до складу індексу Dow Jones Global Titans 50.

За матеріалами Корреспондент