Досвід закордонних клінік: онкологічна клініка у США допомагає одному з п'яти «ракових пацієнтів» з відділу невідкладної допомоги

Вашингтон. Високотехнологічна клініка для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями University of Colorado Cancer Center в Аврорі, дбає про майже 21% онкопацієнтів з відділу невідкладної допомоги (ВНД) і отримує надходжень понад 176 000 доларів за останні сім місяців.
"Клініка CARE була започаткована як пілотний проект, створений в якості іншого ресурсу для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями, які перебувають у ВНД, і тепер вона здатна прийняти близько 700 пацієнтів на рік", - розповіли співробітники клініки CARE під час щорічного засідання Асоціації громадських онкологічних центрів (ACCC) США у 2017 році. "ВНД не є ідеальним місцем для пацієнтів з онкологією, вони мають скомпроментований імунітет, а працівники ВНД менш знайомі з специфічним лікуванням раку". Крім того, за словами учасників АССС, потенційна можливість відділення є обмеженою. У ВНД час очікування становить в середньому 6 годин. «Даний контингент хворих платить високу ціну, частково й тому, що співробітники не спеціалізованого в онкології закладу, менш знайомі з симптомами злоякісних захворювань та можуть замовити непотрібні тести чи втручання»,- зазначили члени Асоціації.
У 2014 році адміністратори почали проводити кількісне спостереження. Інфузійний центр вже займався потребами термінової допомоги деяким пацієнтам у невеликих масштабах. Враховуючи установи, що направили пацієнтів, відбулось 932 візити з 552 хворими, 48% з них направлені з ВНД та 20% - від іншої онкологічної клініки. Це потенційно 68% пацієнтів, які могли б потрапити до центру термінової допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями, навіть не маючи необхідності їхати до ВНД. Розглядаючи причини звертання до онкологічної служби, вони виявили також, що 19% пов'язані з інфекцією / сепсисом, 19% - з хіміотерапією, а 20% - з інфузійними станами, такими як гострий обмежений больовий синдром, нудота / блювота, змінення рівнів електролітів крові, діарея та зневоднення.
"Тридцять дев'ять відсотків, або 364 з цих пацієнтів, потенційно могли б отримати амбулаторну допомогу замість стаціонарної, якщо б ми мали певні ресурси, і це підштовхнуло нас до мети створити онкологічну клініку невідкладної допомоги, запобігаючи необхідності перебування у ВНД, забезпечуючи кращий доступ до медичного обслуговування, зменшуючи тривалість перебування в стаціонарі, що в решті-решт дозволяє поліпшити турботу про пацієнта та зменшити витрати" - підсумували учасники засідання АССС.

Програма швидко розвинулась.
Клініка, що розташована разом з інфузійним центром, розпочала діяльність як пілотна програма у лютому 2015 року. Спочатку лише два передових практичних фахівця та кваліфікована медсестра складали весь штат. Вони обслуговували тричі на тиждень пацієнтів з онкологічними захворюваннями молочної залози, легенів та шлунково-кишкового тракту, які потребували термінової допомоги. До квітня того ж року проект розширився, пацієнти могли звертатися до центру допомоги вже з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 17:00. До вересня команда поповнилася ще одним лікарем, а до лютого 2016 року клініка отримала ще одного досвідченого фахівця. Під час перших 6 місяців Центр відвідали 452 пацієнта - більшість з них із діагнозами рака грудної залози, легенів, підшлункової залози, гінекологічних захворювань або раком товстої кишки. Більш за все хворі скаржаться на проблеми з травленням, біль, конституційні та неврологічні симптоми. Частіші стани включають нудоту, діарею, біль у животі, дегідратацію та підвищення температури.

До літа 2016 р. клініка розширилася та почала співпрацювати з центром інфузійної терапії під час робочих годин з 7:00 ранку до закриття, щоб забезпечити отримання хворими хіміотерапії, частково покриваючи відсутність онкологів (у зв'язку з відпусткою або відвідуванням позаштатних медичних конференцій). Послуги, які надаються клінікою, включають:
- управління гострими та хронічними симптомами, пов'язаними з раком, IV ступінь тошноти та блювоти;
- парацентез при наявності асциту;
- доступ до інфузійних та аптечних послуг;
- лабораторне тестування;
- рентгенографію, ультрасонографію або КТ;
- міждисциплінарне лікування.
Якщо пацієнт має діарею, клініка може лікувати зневоднення та замовити тест на електроліти, а також запросити дієтолога. В кожному випадку складається план догляду, перш ніж пацієнти залишатимуться без щоденного медичного нагляду до наступного призначення на візит до онколога, лабораторних тестів або методів візуалізації.

Щоб отримати призначення, пацієнт телефонує медсестрі-реєстратору, яка за участю онколога вирішує, чи слід спочатку запланувати візит з оглядом лікаря, або можна спланувати графік візитів і по телефону. Після цього реєстратор з’єднує для продовження телефонної розмови одного з досвідчених фахівців для обговорення потреб пацієнта, планування зустрічі, а пацієнт, приходячи в центр, надає оцінку якості обслуговування. «Показники задоволення пацієнтів складають близько 90%»,- сказала Кеті Снелл, MSN, практикуюча медсестра в клініці CARE. "Пацієнтиі задоволені, тому що заплановані візити тривають, як правило, 30 хвилин. А ще - ми дійсно витрачаємо багато часу на навчання пацієнтів щодо результатів лабораторних досліджень і перебігу симптомів їхнього захворювання".

Відвідування такої клініки коштує менше
Візит у клініку є дешевшим, ніж один візит до ВНД у США. Середня вартість візиту до подібної клініки 3 рівня складає приблизно 270 доларів США у порівнянні з 279,34 доларами США вартості візиту до ВНД. Середня вартість візиту до клініки 4 рівня  складає приблизно 307 доларів США проти 346,70 доларів США вартості візиту до ВНД. А середня вартість візиту до клініки 5 рівня складає приблизно 435 доларів США проти 566,12 доларів США візиту до ВНД.
Кількість пацієнтів коливається, тому Центр може прийняти від чотирьох до 13 пацієнтів в день. Пацієнтам потрібно звернутися до лікаря, щоб потрапити в клініку, тому організатори цієї програми допомоги провели значний час, щоб навчити медсестер та лікарів основам обслуговування, оскільки викокваліфіковані спеціалісти вважають, що пацієнти мають отримати термінову допомогу з необхідним коплексом лікування.
Центри раку в США намагаються створити найкращі умови для своїх пацієнтів, оскільки, починаючи з 2020 року, центри Medicare & Medicaid Services розпочнуть моніторинг частоти приймання пацієнтів, які отримують хіміотерапію, на етапі повторного звернення. В основному, існує 10 умов, при яких пацієнтові не слід проводити хіміотерапію в амбулаторних умовах. Це - анемія, нудота, дегідратація та нейтропенія. Денні Крюс, доктор медичних наук, безпосередній президент ACCC минулого року та медичний директор мережі Альянсу з лікування раку в Сієтлі та дослідницької інтеграції, зазначили, що вони високо цінують наявність деяких важливих даних про вплив програми, в якій досвідчені практики надають гарантовану медичну допомогу онкологічним пацієнтам, які традиційно передавалися в ВНД.
"Створюючи цю клініку невідкладної допомоги онкохворим, ми мали на меті запобігти зайвим візитам по медичних кабінетах та зайвого відвідування центрів і відділень надзвичайних ситуацій, що добре для всіх", - зазначила Денні Крюс. "Це корисно для пацієнтів і, звичайно, добре для практичної організації спільної справи , і є набагато більш економічно ефективним способом надання невідкладної допомоги в онкології".

За матеріалами Сlinical Оncology