Матеріали науково-практичної конференції "Застосування біозварювальних технологій в онкохірургії та хірургії", м. Вінниця, 19 червня 2017 рік

Хірурги та онкологи з п’яти областей України обмінялися досвідом з використання біозварювальних технологій у Вінниці

19 червня у Вінниці відбулася міжобласна науково-практична конференція в ході якої було обговорено застосування біозварювальних технологій в онкохірургії та хірургії. Аби підвищити свій професійний рівень та перейняти досвід колег, на захід завітали більше сотні хірургів, онкологів та онкохірургів з Вінницької, Чернігівської, Житомирської, Хмельницької областей та м. Києва.

Спікери ділилися своїми навичками та здобутками по застосуванню біологічного зварювання тканин, зокрема, за допомогою вітчизняних апаратів, що виготовляє ТОВ "СВАРМЕД", для лікуванні хворих, у тому числі з онкологічною патологією. Практичні приклади були підібрані за різними профілями, аби продемонструвати широкий спектр можливостей даної методики.

Одні з перших в Україні розпочали використовувати апарат для зварювання тканин під час оперативних втручань, саме українського виробництва, онкологи Чернігівського обласного онкологічного диспансеру. "З того часу зроблено тисячі операцій із застосуванням біозварювальних технологій", - підкреслив заступник головного лікаря медичного закладу Григорій Бардаков. За його словами важко переоцінити значення такої методики, яка, зокрема, дає змогу зменшити кровотечу та значно скоротити тривалість операцій.

"Дана методика зарекомендувала себе з найкращої сторони і дає нам результати, які ми очікуємо, а саме - оперувати пацієнтів майже без крововтрати. Ми помітили, що після застосування технології біозіварювання тканин зменшується кількість післяопераційних ускладнень, а тривалість самої операції зменшується на 30%. Більш того, больовий синдром, особливо при операціях на органах малого тазу, зменшується, завдяки цьому пацієнти потребують не так багато знеболювальних лікарських засобів", - зазначив Григорій Бардаков.
Першими послідовниками лікарів Чернігівського диспансеру, а відтак одні з перших в Україні, розпочали застосовувати методику біозварювання й онкохірурги Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру, використовуючи апарати української фірми "СВАРМЕД". За словами головного лікаря ВОКОД, голови громадської організації "Асоціація онкологів Поділля" Володимира Шамрая на сьогодні вже зроблено понад 5 тисяч операцій із застосуванням даного інноваційного методу.

"Технологія дуже перспективна, її застосування покращуватиме результати лікування онкологічних хворих. Вона має вагомі переваги: окрім того що зростає безпечність та надійність операції, спостерігається і більш швидке відновлення пацієнта після хірургічного втручання. Отже, хворий менше перебуває у стаціонарі, що суттєво зменшує вартість його лікування. В нашому лікувальному закладі на сьогодні представлено шість біозварювальних комплексів, які успішно застосовуються в щоденній практичній діяльності. В ідеалі кожне відділення потрібно забезпечити відповідним обладнанням. Адже це - не лише вимога сьогодення та відповідність сучасним стандартам, а, насамперед, надання допомоги на високому рівні нашим хворим громадянам. У ВОКОД використовується 14 операційних столів і кожен з них бажано обладнати такими апаратами. Ми вже на цьому шляху і я сподіваюсь, що до кінця року зможемо придбати ще чотири подібні біозварювальні комплекси", - розповів Володимир Шамрай.

На сьогодні вже доведено ефективність застосування біозварювальних технологій в онкохірургії та хірургії. До вагомих переваг апаратури вітчизняного виробництва можна віднести її вартість, яка, на відміну від іноземної, в декілька разів нижча. Для непростих умов, в яких знаходиться сьогодні українська медицина, це надважливо. Директор виробничого підприємства ТОВ "СВАРМЕД" Дмитро Кункін запевняє, що вітчизняне обладнання "по-кишені" лікувальним закладам нашої країни.

"Наше обладнання - це досить компактна серія апаратів, що дозволяє використовувати їх у будь-яких операційних, у тому числі лапароскопічних стійках. Ми залучаємо великі кошти, щоб виготовляти серійно такі апарати, за рахунок чого можемо робити їх більш доступними українським лікарням і клінікам. До того ж вартість апаратури, яка на сьогодні складає 2,5 тисячі доларів США, залишатиметься без змін на тривалий час. Однак про унікальну розробку, яка вже існує сьогодні в Україні, ще мало хто проінформован. В ідеалі інформація має бути донесена до хірургів і онкологів саме шляхом обміну досвідом під час подібних конференцій, яку ми відвідали у Вінниці. Таке завдання ми ставили перед собою, організовуючи іміджевий захід, тому що кожний медичний заклад в Україні є особливим, з власним досвідом у кожній спеціальності, тому взаємообмін своїми здобутками в професійному середовищі є важливим шляхом для пошуку нових ефективних рішень. Під час таких конференцій не лише лікарі обмінюються своїм досвідом, а й ми маємо цінну можливість поширити концепцію технології біозварювання", - висловив Дмитро Кункін.

В свою чергу завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, доктор медичних наук, доцент Сергій Саволюк розповів, що технологія електрозварювання живих тканин належить саме українцям. Більше того він переконаний, що апарати з біозварювання, які виготовлені в Україні, нічим не поступаються іноземним.

"Дана технологія була розроблена у 1991 році в Інституті Патона, безпосередньо за участі академіка Патона. А, в 1997 році відбулося не зовсім коректне запозичення іноземними партнерами цієї технології на етапі створення міжнародного консорціуму по імплементації патенту України в світову практику. Тоді українська технології емігрувала в світ і зараз лікувальні установи нашої країни, закуповуючи обладнання іноземного виробництва, купують українську, власну технологію. Однак можу сказати, що апарат "ПАТОНМЕД" є більше адаптованим, ніж закордонний, оскільки працює за принципом зворотного зв’язку. Тобто, він отримує інформацію від зварюваної тканини і сам призупиняє роботу, коли необхідно, чого нема в комерційному обладнанні іноземних виробників", - зазначив Сергій Саволюк.

За матеріалами ВОКОД