Оцінка ефективності та безпеки фентанілового трансдермального пластиру (Durogesic D-TRANS) при хронічному болю

Park J.H., Kim J.H., Yun S.C., Roh S.W., Rhim S.C., Kim C.J., Jeon S.R.

Мета: Опіоїди застосовуються для боротьби із сильно вираженим болем. Це дослідження було розроблене для оцінки ефективності та безпечності фентанілового трансдермального пластиру (Durogesic® D-TRANS).

Методи: Було залучено пацієнтів, які скаржилися на хронічний біль середнього та високого ступеню вираженості. Дозування фентанілу в пластирі починалися від 12,5 мкг/год і могли бути збільшені ще на 12,5 мкг/год або 25 мкг/год, якщо середній показник шкали болю перевищував 4 за 72 години. Загальний термін застосування склав 12 тижнів. Оцінювались тип, локація, характеристики та тривалість болю. Також в день 0, тижні 4, 8 і 12 було проведено оцінку інтенсивності болю лікарем та пацієнтом, оцінку впливу болю на функціонування та оцінку впливу болю на сон . Крім того, під час дослідження було враховано побічні ефекти.

Результати: Від початку було залучено 65 клінічних випадків, кінцевій оцінці підлягав 41 клінічний випадок. Перед початком лікування середня оцінка інтенсивності болю лікарем становила 6,70 ± 1,41, а середня оцінка інтенсивності болю пацієнтом – 7,02 ± 1,63. Під час останнього візиту середня оцінка інтенсивності болю лікарем становила 2,58 ± 1,72, а середня оцінка інтенсивності болю пацієнтом – 2,86 ± 1,78.

Висновки: Це проспективне дослідження показує, що фентаніловий пластир є ефективним для зниження ступеню вираженості хронічного неонкологічного болю, включаючи нейропатичний біль, від середнього чи високого до слабкого ступеню. Тому фентаніловий пластир слід розглядати перед інвазивними втручаннями при хронічному помірному та сильному неонкологічному болю.

Посилання на оригінальне джерело